contact us
Portugal Passport

מי זכאי לדרכון פורטוגלי?

פורטוגל היפה

דרכון פורטוגלי הניתן על סמך אזרחות פורטוגלית, הוא דרכון רשמי של האיחוד האירופי המעניק זכאות לשהייה, מגורים, עבודה, ניהול עסקים והשכלה בכל אחת ממדינות האיחוד, ובתנאים השמורים לאזרחי האיחוד בלבד.

רבים מאזרחי מדינת ישראל, המהווה קיבוץ גלויות למספר רב של עליות, בעיקרן ממדינות אירופה, זכאים מבלי דעת להנפקת דרכון אירופאי ואזרחות נוספת, מתוקף ההיסטוריה ואילן היוחסין המשפחתי שלהם.

בקרב יהדות העולים ממערב וממזרח אירופה קיימת מודעות וניצול רב של הזכאות, כמו גם מודעות לתהליכי הבקשה והבירוקרטיה הכרוכה בכך. לעומת זאת, דרכון פורטוגלי ודרכון ספרדי ניתן לקבל בתהליך בירוקרטי מקל רק החל משנת 2015, עת נכנס לתוקפו חוק האינקוויזיציה. חוק זה בא להסדיר תהליך בקשה לקבלת אזרחות פורטוגל וספרד לצאצאי המדינות הללו, ומבטל את הנחיות החוק שקדם לו להוכחת קשר מעשי קיים בין המבקש למדינה.

למעשה, החוק קובע כי גם מי שכף רגלו לא דרכה כלל על אדמת פורטוגל יהיה זכאי להנפקת דרכון פורטוגלי, וזאת מכורח אילן היוחסין וההיסטוריה. מטרת החוק באה לתקן עוולות היסטוריות ולחזק את הקשר בין מדינת פורטוגל ליהדות העולם.

אז מי בעצם זכאי לדרכון פורטוגלי?

גירוש פורטוגל התקיים בשנת 1496, שנים אחדות לאחר גירוש ספרד בו כשבעים אחוזים מיהודי ספרד מצאו מקלט מן הרדיפה וכפיית הנצרות בפורטוגל. נתונים אלה מצביעים למעשה כי מרבית הזכאים לדרכון ספרדי מכורח גירוש ספרד זכאים גם לקבלת דרכון פורטוגלי מכורח היסטוריית גירוש פורטוגל.

החוק החדש קובע כי כל מי שמשפחתו גורשה מפורטוגל במסגרת גירוש פורטוגל- בין אם במישרין ובין אם בחר לעזוב מרצון חופשי בשל רדיפת היהודים, יהיה זכאי לחידוש האזרחות בעבור צאצאיו.

הזכאות עומדת לרשות צאצאים בכל הדורות (בן, נכד, נין וכדומה), כאשר תיקון לחוק שבוצע בשנת 2017 קובע כי גם ילדים וצעירים מתחת לגיל שמונה עשרה זכאים להגשת הבקשה ולבחינת הזכויות, ללא תלות באזרחות של הוריהם. זאת אומרת שהורים יכולים לוותר על הגשת הבקשה בעבורם, אולם לתבוע את השבת הזכאות ותיקון העוולה ההיסטורית בעבור ילדיהם, לצרכי עבודה, השכלה גבוהה וכדומה.

איך מתבצע הליך הבקשה לקבלת אזרחות פורטוגל?

אזרחות פורטוגלית המעניקה את הזכות להנפקת דרכון פורטוגלי ניתנת בתהליך אשר אינו פשוט ליישום ואורך בין 18 חודשים לשנים אחדות, בהתאם לאופן הגשת הבקשה, מקורות הסיוע, אנשי המקצוע המלווים את התהליך ומורכבות המקרה.

ראשית יש לפנות בכתב אל הקהילה היהודית המקומית בפורטוגל, על פי עיר המוצא של שורשי המשפחה, ולבקש את הצהרתם על זיקה וקשר לקהילה. הפנייה מתבצעת בשפה הפורטוגלית, בצירוף בקשה מפורטת ותעודת יושר מתורגמת וחתומה על ידי נוטריון מוסמך. לבקשה זו יש לצרף כל מידע רלוונטי: שמות, תחומי עיסוק, סיפורים, חברים ומכרים שיוכלו להעיד על מגורי המשפחה בעיר וכל מידע אחר שיוכל לתרום לאימות הבקשה. קבלת אישור מן הקהילה היהודית תאפשר את המשך התהליך אל מול הרשויות בפורטוגל.

השלב הבא לאחר קבלת אישור הקהילה הוא הגשת המסמכים הנדרשים והבקשה הרשמית לרשויות פורטוגל: לצורך עניין זה נדרש מתרגם מוסמך מעברית לפורטוגלית, אישור וחתימת נוטריון על כל טופס בנפרד ורצוי מאוד ליווי של עורך דין מקצועי המכיר את דרישות המערכת ואת הבירוקרטיה הכרוכה בכך. לאופן הגשת הבקשה ואימות המסמכים כנדרש חשיבות גדולה והשפעה ישירה על הסיכויים לאישור הבקשה או דחייתה על הסף.

עם אישור הבקשה על ידי מדינת פורטוגל מתחיל הליך בירוקרטי להנפקת תעודת לידה, תעודת זהות ובסופו של יום דרכון פורטוגלי.

לבדיקת זכאות לדרכון פורטוגלי >>>

לשמות הזכאים לאזרחות פורטוגלית>>>

המידע שימושי? שתפו עם חברים
בדוק זכאותך עכשיו
לקבלת דרכון פורטוגלי
  • שדה זה הינו למטרות אימות וצריך להישאר ללא שינויים.
Call Now Button