אזרחות פורטוגלית לילדים

חוק האינקוויזיציה שנחקק בפורטוגל ובספרד בשנת 2015, התייחס לזכות של יהודים יוצאי המדינות הללו, להגיש בקשת לאזרחות ולדרכון, תוך הישענות על אילן יוחסין והיסטוריה משפחתית, מבלי לעמוד בצורך להוכיח  קשר וזיקה נוכחית למדינה (מגורים, משפחה, ידיעת השפה וכדומה). החוק נולד על מנת לחזק את הקשר עם הקהילות היהודיות ברחבי העולם ולעשות צדק עם צאצאי מגורשי ספרד ופורטוגל שאיבדו את אזרחותם באירועי הגירוש.

אזרחות פורטוגלית לילדים לא הייתה חלק מהקלות החוק, וילדים מתחת לגיל 18 נאלצו להמתין לגיל 18 להגשת בקשה עצמאית לאזרחות ולדרכון פורטוגלי. תיקון לחוק שיצא בשנת 2017 קבע כי ניתן לכלול גם ילדים בבקשת הוריהם, או לחילופין להגיש עבורם בקשה עצמאית לקבלת דרכון פורטוגלי, ללא הוכחת קשר וזיקה למקום, וללא תלות באזרחות של הוריהם.

למעשה ההורה עצמו יכול לבחור לוותר על אזרחות פורטוגל ועדיין להגיש בקשה ולהוכיח קשר באמצעותו בעבור ילדיו, במטרה להבטיח להם דרכון פורטוגלי וחברות באיחוד האירופי, על כל ההטבות הנלוות לכך.

מדוע למעשה לבקש אזרחות פורטוגלית לילדים ולא להורה?

מרבית האנשים יעדיפו להגיש בקשת אזרחות פורטוגלית בעבור כל בני המשפחה, תהליך קצר ויעיל יותר, ואף כלכלי יותר מהגשת בקשות נפרדות. יחד עם זאת, לעתים ההורה עצמו ימצא את יתרונות הבקשה בעבור ילדיו (אפשרויות תעסוקה, השכלה גבוהה מסובסדת) ולא ימצא לנכון להשקיע בתהליך הממושך הנושא בחובו עלויות לא מבוטלות בעבור עצמו.

סיבה נוספת היא ההגבלה החלה על כל אדם לשלוש אזרחויות במקביל לכל היותר. הורה שמחזיק בשתי אזרחויות נוספות בנוסף לאזרחות הישראלית, ייאלץ לוותר על אזרחות אחת במידה ויבקש אזרחות פורטוגלית, ובמקרה וזו אינה רלוונטית עבור אורח חייו ושאיפותיו, יוכל לבקש אותה עבור ילדיו אולם לוותר עליה בעצמו, למרות תנאי הזכאות.

אזרחות פורטוגלית לילדים – כמה זמן זה לוקח?

אזרחות פורטוגל ואזרחויות בעולם בכלל אינן ניתנות כלאחר יד, ומלבד תהליכים בירוקרטיים מעניקה בפני המדינה המיועדת לפתוח את שעריה את זכות הבדיקה אודות המבקשים להפוך לאזרחיה. על מנת שלא להעניק אזרחות לאנשים ללא זיקה למדינה, המבקשים לנצל את ההטבות והזכאויות השונות של אזרחיה, או גרוע מזה, לנצל את תעודת הזהות החדשה לצרכי הונאה או פשע מאורגן, נדרשים מסמכים רבים ותהליכי בדיקה רבים. תהליכים אלו בהגשת בקשה לקבלת דרכון פורטוגלי כוללים את אישור הקהילה היהודית במקום, בחינת העבר האישי של המבקש לרבות תעודת יושר והצגת אילן יוחסין משפחתי מוכח.

בפניה עצמאית אל הרשויות בפורטוגל התהליך יצריך טיסות ונוכחות בפועל במספר מעמדים, נותני שירות בתחום התרגום, ונוטריון והתנהלות ארוכה אל מול רשויות זרות- תהליך שעשוי לארוך שנים אחדות.

בקשה לאזרחות פורטוגלית המתבצעת באמצעות עורך דין מנוסה המהווה מיופה כוח מוסמך ומחזיק בידע, הניסיון והקשרים ברשויות פורטוגל, תהליך זה עשוי לארוך כשמונה עשר חודשים.

זמן התהליך מותנה ומושפע גם ממורכבות המקרה, יכולת ההוכחה והצגת המסמכים ועומק הקשר ההיסטורי והמשפחתי למקום.

האם אזרחות פורטוגלית לילדים שומרת על תוקפה בבגרותם?

אזרחות פורטוגלית לילדים, למעשה כל אזרחות שהיא הניתנת בכל גיל, הנה מחייבת וקבועה ואינה ברת תוקף. שלילת אזרחות מאזרח בכל מדינה היא תהליך המתבצע לעתים נדירות ומתבסס על פעילות פלילית ואנטי לויאלית כלפי אותה מדינה (ריגול, בגידה וכדומה).

ילדים אשר זכו באזרחות פורטוגלית, בין אם כאזרחות עצמאית ובין אם כחלק מבקשת אזרחות לכל בני המשפחה, יזכו לשמירת האזרחות גם בבגרותם וללא הגבלת זמן, לרבות כל ההטבות המיועדות לתושבי האיחוד האירופי, על כל המשתמע מכך.

 

המידע שימושי? שתפו עם חברים
בדוק זכאותך עכשיו
לקבלת דרכון פורטוגלי
  • שדה זה הינו למטרות אימות וצריך להישאר ללא שינויים.