אזרחות פורטוגלית ליוצאי מרוקו

בין השנים 1911- 1956 הייתה מרוקו מדינת חסות צרפתית, מה שאפשר ליהודים שעלו ארצה בשנים הללו ולצאצאיהם להגיש בקשה לדרכון צרפתי המסתמך על כך. עם קבלת העצמאות למרוקו בשנת 1956- נפטרה גם מן החסות הצרפתית, מה שמאפשר למגורשי ספרד ומגורשי פורטוגל, בניהם יהדות מרוקו, להגיש בקשה לקבלת אזרחות פורטוגלית ללא תלות בקיום אזרחות צרפתית באילן היוחסין המשפחתי.

במטרה לחזק את הקשר עם יהדות העולם החליטה ממשלת פורטוגל בשנת 2015 לחוקק את “חוק האינקוויזיציה” המאפשר לכל אדם שיכול להציג קשר מוכח בין קהילת מגורשי ספרד ומגורשי פורטוגל להגיש בקשה לקבלת אזרחות פורטוגלית. למעשה, הרצון של מדינת פורטוגל הוא לסייע ולהקל על מבקשי דרכון פורטוגלי ולהתחבר באמצעות כך לקהילות יהודיות בעולם כולו.

מה ההבדל בין אזרחות פורטוגלית לאזרחות אירופאית?

עם קבלת אזרחות פורטוגלית- אין כלל הבדל בין השתיים. האיחוד האירופי קובע סדרה של הטבות וזכאויות אליהם זכאים כל אזרחי האיחוד, מבלי התניה על מקור הדרכון או הנסיבות בהן הונפק. כל אזרח בעולם המבקש אזרחות אירופאית רשאי לעשות זאת אל מול מדינת המוצא של משפחתו ובהתאם לתנאים שהוכתבו על ידה. לאחר קבלת האישור והדרכון הנכסף יהיה משויך לאיחוד האירופי ככל תושב ואזרח האיחוד.

אזרחות פורטוגלית כמה זמן – תהליכים ובירוקרטיה

קבלת אזרחות פורטוגלית, בדומה לכל הליך קבלת אזרחות בעולם, הוא תהליך מורכב אשר אינו קורה מהיום להיום. התהליך כולל מספר שלבים:
1. הגשת בקשה לקהילה היהודית בפורטוגל להצהרה על קשר למבקש. כל אזרח יהודי ממוצא ספרדי אשר מלאו לו שמונה עשרה שנים, וברשותו תעודת יושר, רשאי להגיש בקשה זו לקהילה היהודית בפורטוגל, ולהצהיר באמצעות שם המשפחה, אילן היוחסין ומסמכים שונים על המקשר אותו לקהילה זו. אישור הבקשה יהווה יריית פתיחה לתהליך הבקשה הרשמית לקבלת אזרחות פורטוגלית. שלב זה הוא קצר יחסית ויכול להתארך לכדי חודשיים עד שלושה חודשים.
2. הגשת הבקשה הרשמית לרשויות מדינת פורטוגל, לרבות צירוף אישורים ומסמכים מלאים. את הבקשה יש להגיש בפורטוגלית על גבי מסמכים רשמיים מטעם המדינה, בצירוף תעודת יושר (גם במידה וזו נמסרה קודם לכן לקהילה היהודית בפורטוגל), תעודת לידה, דרכון ישראלי בתוקף, תעודת נישואין ותעודת שינוי שם (במידה וקיימת כזאת. מתייחסת בעיקר לשמות ספרדיים במקור שעוברתו). כל התעודות חייבות להיות מתורגמות לשפה הפורטוגלית וחתומות על ידי נוטריון, ומאושרות על ידי מדינת ישראל. תהליך הגשה ואישור המסמכים אורך כשנה אחת.
3. קבלת תעודת זהות פורטוגלית- למעשה מדובר בתהליך המתבצע על ידי הרשויות בפורטוגל לאחר אישור הבקשה בפועל. אורך כמספר שבועות.
4. הנפקת דרכון פורטוגלי תקף ומוסמך מטעם האיחוד האירופי- ניתן בהמשך לבקשה רשמית של אזרח המדינה בעל תעודת זהות פורטוגלית, מה שאומר שסעיף זה מותנה בהשלמת המסמכים והאישורים בכל הסעיפים הקודמים. סעיף זה יכול לארוך ימים אחדים בעבודה אל מול עורך דין המוסמך לפעול בפורטוגל עצמה, או מספר שבועות במידה והתהליך יתבצע אל מול שגרירות פורטוגל בישראל.

היתרונות הרבים של אזרחות פורטוגלית הביאה מעל אלפיים וחמש מאות ישראלים לנסות את מזלם ולהגיש בקשה לקבלת דרכון פורטוגלי. מרביתם המוחלט זכו לקבל אזרחות פורטוגלית ונהנים מדרכון של האיחוד האירופי המקנה את הזכות להתנייד באופן חופשי בין מדינות האיחוד, לעבוד, ללמוד בשכר לימוד מסובסד או ללא עלות במוסדות להשכלה גבוהה ואף לזכות לאשרת כניסה ושהיה אוטומטית בארה”ב ללא צורך בהנפקת ויזה, כנדרש מבעלי דרכון ישראלי.

המידע שימושי? שתפו עם חברים
בדוק זכאותך עכשיו
לקבלת דרכון פורטוגלי
  • שדה זה הינו למטרות אימות וצריך להישאר ללא שינויים.